OBJECTIVES: Suprascapular nerve block has been shown to be effective in acute, postoperative and chronic shoulder pain. The understanding of providing analgesia without destruction of neural tissue makes pulsed radiofrequency (PRF) lesioning attractive as a non-destructive method. In this study, the effectiveness of suprascapular PRF in chronic shoulder pain in both the short- and long-term was assessed. METHODS: Forty patients suffering from shoulder pain of at least two months’ duration, diagnosed with rotator cuff rupture by MRI scanning and with no response to systemic or physical therapy, were enrolled. After a favorable response to a diagnostic suprascapular nerve block, PRF application was done. Pain assessment was done using a standardized 7-point Likert scale and shoulder joint function assessment by Oxford Shoulder Score (OSS). The outcome measures were assessed in the third week as short-term and in six months as long-term. RESULTS: Thirty-two patients completed the study. Eight patients were excluded from the study because of vagotony due to sitting position (20%). In comparison with baseline, Likert score of chronic shoulder pain was good (6.73±0.78; 6.50±1.07) (for both, p=0.000) and mean OSS was 16.28±3.15; 13.81±2.23 (for both, p<0.001) in the two assessment periods. CONCLUSION: Suprascapular nerve PRF lesioning was effective in chronic shoulder pain of rotator cuff lesion, and this effect was maintained in the long-term period. The improvement in shoulder joint function in parallel with decreased chronic shoulder pain was also notable.
Keywords: Chronic shoulder pain, pulsed radiofrequency; suprascapular nerve.AMAÇ: Supraskapular sinir bloğunun akut, postoperatif ve kronik omuz ağrısında etkili olduğu bildirilmiştir. Analjezinin nöral dokuda destrüksiyon oluşturmaksızın sağlanması anlayışı non-nörodekstrüktif bir yöntem olan pulsed radyofrekans (PRF) uygulamalarını cazip kılmaktadır. Bu çalışmada, subakromiyal sıkışma sendromuna bağlı kronik omuz ağrısında supraskapular sinire uygulanan PRF’nin etkinliğini sınanarak uzun dönem sonuçları değerlendirildi. GEREÇ-YÖNTEM: Omuz ağrısı şikayeti iki aydan fazla süren, manyetik rezonans görüntüleme ile subakromiyal sıkışma sendromu tanısı alan 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalara önce diyagnostik supraskapular sinir bloğu yapıldı. Diyagnostik supraskapular sinir bloğu ile kullanılan lokal anesteziğin etki süresi boyunca ağrı kontrolü sağlanan hastalara daha sonra pulse modunda radyofrekans lezyonu uygulandı. Ağrı değerlendirilmesi Likert ölçütü, omuz eklem fonksiyonunun değerlendirilmesi Oxford Omuz Ölçütü ile yapıldı. Çalışmanın değerlendirmeleri erken dönem olarak üçüncü haftada, uzun dönem olarak da altıncı ayda gerçekleştirildi.
BULGULAR: Çalışmayı 32 hasta tamamladı; 8 hasta oturur pozisyonda yapılan girişim sırasında vagotoni gelişmesi nedeniyle dışlandı (%20). Hastaların başlangıç kronik omuz ağrıları üçüncü haftadaki ve altıncı aydaki kronik omuz ağrıları ile karşılaştırıldığında her iki değerlendirmede kronik omuz ağrılarının Likert ölçütü (6.73±0.78; 6.50±1.07) çok iyi olarak bulundu (her ikisi için p=0.000). Hastaların başlangıç OOS puanı üçüncü haftadaki ve altıncı aydaki OOS puanı ile karşılaştırıldığında her iki değerlendirmede ortalama OOS puanı (16.28±3.15; 13.81±2.23) düşük olarak bulundu (her ikisi için p<0.001).
SONUÇ: Supraskapular sinir PRF uygulaması subakromiyal sıkışma sendromuna bağlı kronik omuz ağrısında etkindir ve bu etki uzun süre korunmaktadır. Omuzun fonksiyonel kapasitesinin kronik omuz ağrısının giderilmesine paralel olarak düzelmesi ayrıca dikkat çekicidir.