ISSN: 1300-0012 | E-ISSN: 2458-9446
Volume : 22 Issue : 4 Year : 2024
Quick Search

CLOCKSS system has permission to ingest, preserve, and serve this Archival Unit

The efficiency and duration of the analgesic effects of musical therapy on postoperative pain [Ağrı]
Ağrı. 2010; 22(4): 145-150

The efficiency and duration of the analgesic effects of musical therapy on postoperative pain

Hüseyin Şen1, Ömer Yanarateş2, Ali Sızlan2, Emre Kılıç1, Sezai Özkan1, Güner Dağlı1
1Department Of Anesthesiology And Reanimation, Gülhane Military Medical Academy, Haydarpaşa Training Hospital, İstanbul
2Department Of Anesthesiology And Reanimation, Gülhane Military Medical Academy, Ankara

Objectives: The aim of this study was first to find out the effect of music therapy on postoperative analgesia and second to determine the duration of its effect.
Methods: Seventy patients who were undergoing elective cesarean delivery were enrolled. The patients were randomly allocated into two groups as follows: In Group 1, patients listened to music through a headphone for one hour after surgery, while in Group 2, patients did not listen to any music during the same period. In the postanesthesia care unit, patients were connected to a Patient Controlled Analgesia (PCA) device. The PCA device (tramadol 3 mg/ml) was set to deliver a bolus of 20 mg, with a lockout interval of 15 min and 4-hour maximal dose of 150 mg. Postoperative pain was assessed with a visual analog scale (VAS) and consumption of tramadol was recorded at 4, 8, 12, 16, 20 and 24 hours.
Results: There was a significant decrease in Group 1 with respect to PCA delivery frequency at the 4th hour postoperatively (p<0.05). Concerning the postoperative tramadol consumption, values measured at the 4th hour were significantly lower in Group 1 (p<0.05). The total amount of tramadol consumption and additional analgesic use in the postoperative 24 hours were again lower in Group 1 when compared with Group 2 (p<0.05). All VAS values were lower in Group 1 when compared with Group 2 (p<0.05).
Conclusion: We suggest that music therapy given after surgery decreases postoperative pain in the first 24 hours and the analgesic consumption during the first four hours.

Keywords: Music therapy, postoperative pain; tramadol

Müzik ile tedavinin postoperatif ağrıdaki etkisi ve etkinlik süresi

Hüseyin Şen1, Ömer Yanarateş2, Ali Sızlan2, Emre Kılıç1, Sezai Özkan1, Güner Dağlı1
1Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Bilim Dalı, İstanbul
2Gülhane Askeri Tıp Akademisi Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Ankara

Amaç: Bu çalışmanın amacı, birincil olarak müzik ile tedavinin postoperatif ağrıdaki etkisi ve ikincil olarak postoperatif ağrıdaki etkinlik süresini incelemektir.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 20-40 yaş arası, genel anestezi planlanmış 70 elektif sezaryen ameliyatı olan hasta alındı. Her grupta 35 hasta olmak üzere hastalar bilgisayar yardımıyla iki gruba ayrıldı. Grup 1’de hastalar kulaklık ile ameliyattan sonra bir saat boyunca hoşlandıkları müziği dinlediler. Grup 2’de ise hastalara aynı dönemde herhangi bir müzik dinletilmedi. Postoperatif bakım ünitesinde hastalara intravenöz hasta kontrollü analjezi (HKA) cihazı bağlandı. HKA cihazı, tramadol 3 mg ml-1 ile hazırlandı ve bolus 20 mg, kilitli kalma süresi 15 dk ve 4 saatlik maksimum doz 150 mg olarak ayarlandı ve 24 saat devam ettirildi. Visual Analog Skala (VAS) skorları ile tramadol tüketimleri 4., 8., 12., 16., 20. ve 24. saatlerde kayıt edildi.
Bulgular: Grup 1’de HKA cihazındaki alım sayıları ve tramadol tüketim miktarları postoperatif 4. saatte anlamlı olarak düşüktü (p<0.05). 24 saatlik total tramadol tüketim miktarları ve ek analjezik tüketim miktarları Grup 1’de, Grup 2 ile kıyaslandığında anlamlı olarak düşüktü (p<0.05). Tüm VAS değerleri Grup 1’de, Grup 2 ile kıyaslandığında anlamlı olarak düşüktü.
Sonuç: Sonuç olarak, postoperatif müzik ile tedavi ilk dört saat analjezik tüketimini ve 24 saat süresincede postoperatif ağrı şiddetini azaltmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Müzik terapisi, postoperatif ağrı; tramadol

Corresponding Author: Hüseyin Şen, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE