ISSN: 1300-0012 | E-ISSN: 2458-9446
Volume : 36 Issue : 4 Year : 2024
Quick Search



CLOCKSS system has permission to ingest, preserve, and serve this Archival Unit

Retrospective evaluation of patients treated with intradiscal discectomy + RFTC using the Disc-Fx method in lumbar discopathy [Ağrı]
Ağrı. 2024; 36(4): 236-247 | DOI: 10.14744/agri.2023.20633

Retrospective evaluation of patients treated with intradiscal discectomy + RFTC using the Disc-Fx method in lumbar discopathy

Hatice Kaykusuz, Süheyla Karadağ Erkoç, İbrahim Aşık
Department of Anesthesiology and Reanimation, Ankara University Faculty of Medicine, Ankara, Türkiye

Objectives: Low back pain is an important public health problem that impairs quality of life and causes limitations in both social and working life. It is attempted to be treated with conservative or surgical procedures. However, how wise is it to plan surgery with a high complication rate when conservative treatment fails to respond?
Methods: In this study, it was planned to investigate the effectiveness of the Disc-Fx procedure, which is one of the minimally invasive techniques for low back pain. Patients who underwent the Disc-Fx procedure were included. After consent was obtained, questions were asked before and after the procedure. The data of the patients were obtained by telephone and hospital database. Data of 40 patients older than 18 years of age were collected and analyzed retrospectively according to the established protocol. Then, the data were subjected to statistical calculation and the results were obtained.
Results: Similar to the literature, there was a significant difference between preoperative and postoperative 1st, 6th, and 12th months of VAS, ODI, and MacNab values. In fact, a significant difference was found between the VAS, ODI, and MacNab values in each postoperative period compared to the preoperative period. In addition, factors that may be important in the etiology of low back pain were also evaluated.
Conclusion: The Disc-Fx procedure is thought to be a promising procedure for carefully selected patients due to its low complication rates. It has been concluded that more precise results can be obtained as a result of randomized controlled studies with a larger number of patients and longer follow-up of patients.

Keywords: Disc-Fx procedure, low back pain, MacNab, ODI, radiculopathy, VAS.

Lomber diskopatide Disc-Fx yöntemiyle intradiskal diskektomi + RFTC uygulanan hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi

Hatice Kaykusuz, Süheyla Karadağ Erkoç, İbrahim Aşık
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye

Amaç: Alt bel ağrısı, hayat kalitesini bozan, hem sosyal hem de çalışma hayatında kısıtlılığa neden olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan toplumlarda sıklığı giderek artmaktadır ve konservatif ya da cerrahi prosedürlerle tedavi edilmeye çalışılır. Fakat konservatif tedaviye yanıt alınamadığında, yüksek komplikasyon oranlı cerrahi planlamak ne kadar akıllıcadır? Günümüzde, cerrahi kadar etkin ve daha az komplikasyonlu minimal invazif prosedürler bu nedenle yaygınlaşmaktadır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, alt bel ağrısı nedenli minimal invazif tekniklerden biri olan Disc-Fx prosedürünün etkinliğinin araştırılması planlandı. Bu nedenle, çalışmamıza Disc-Fx prosedürü uygulanan hastalar dâhil edildi. Bu prosedür uygulanan hasta ve hasta yakınları telefonla arandı. Hasta ve hasta yakınlarına bilgi verildi ve onam alındıktan sonra işlem öncesi ve işlem sonrasına yönelik sorular soruldu. Hastaların verileri telefonla ve hastane veritabanından elde edildi. 18 yaşından büyük 40 hastanın bilgileri toplanıp, oluşturulan protokole göre retrospektif olarak incelendi. Daha sonra veriler istatistiksel hesaplamaya tabi tutularak sonuçlar elde edildi.
Bulgular: Elde ettiğimiz veriler ışığında; literatüre benzer şekilde, preoperatif VAS, ODI ve MacNab skorlarının postoperatif 1., 6. ve 12. ayların sonundaki değerleri arasında anlamlı fark tespit edildi. Hatta preoperatif döneme göre postoperatif her bir dönemdeki VAS, ODI ve MacNab değerleri arasında anlamlı fark tespit edildi. Ayrıca çalışmamızda alt bel ağrısı etiyolojisinde önemli olabilecek faktörler de değerlendirildi.
Sonuç: Sonuç olarak, Disc-Fx prosedürünün düşük komplikasyon oranları, hasta sonuçları ve analjezik ihtiyacında azalma oluşturması sebebiyle özenle seçilen hastalar için umut vaat eden bir prosedür olduğu düşünülmektedir. Daha fazla hasta sayısı ile daha uzun süre hasta takibi yapılan randomize kontrollü çalışmaların yapılması sonucu daha net sonuçlar elde edilebileceği kanısına varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Alt bel ağrısı, Disc-Fx prosedürü, MacNab, ODI, radikülopati, VAS.

Corresponding Author: Hatice Kaykusuz, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE