Objectives: The aims of this study were to translate the pain catastrophizing scale for children and parents (PCS-C and PCS-P) into Turkish (TurPCS-C and TurPCS-P) and evaluate the psychometric properties in children with primary headache.
Methods: Exploratory factor analysis was used to test the construct validity. Reliability was measured using item-total score correlation, internal consistency (Cronbach α coefficient), Cronbach α if the item was deleted, and test-retest correlation. Concurrent validity and convergent validity of the scales were correlated with other scales (Revised Children’s Anxiety and Depression Scale [RCADS], RCADS Parent RCADS-P, Quality of Life Scale for Children [PedsQL], and PedsQL-Parents [PedsQL-P]) and some related features (pain intensity, mobile phone usage time, and headache duration).
Results: Of the 80 children participating in the study, 55 (68.8%) were girls and 25 (31.2%) were boys. It was determined that the original three-factor structure was not supported for TurPCS-C and TurPCS-P. Cronbach α value was 0.871 for TurPCS-C consisting of 12 items, and Cronbach α value was 0.890 for TurPCS-P consisting of 12 items. As the PedsQL score increased, there was a negative correlation (p<0.05, r=−0.575) in all three areas of TurPCS-C, and there was a positive correlation (p<0.05) among the scores from the RCADS scale and TurPCS-C. Similarly, there was a negative correlation with PedsQL-P and TurPCS-P and positive correlation with RCADS-P and TurPCS-P (p<0.05 for each).
Conclusion: TurPCS-C and TurPCS-P are an evaluation instrument with sufficient validity and reliability, and it can be reliably used to examine pediatric patients with primary headache.
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çocuklar ve ebeveynler için ağrı felaketleştirme ölçeğini Türkçeye (AFÖ-Ç, AFÖ-E) çevirmek ve primer baş ağrısı olan çocuklarda psikometrik özellikleri değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Yapı geçerliliğini test etmek için açıklayıcı faktör analizi kullanıldı. Güvenilirlik: madde-toplam puan korelasyonu, iç tutarlılık (Cronbach α katsayısı), madde silinmişse Cronbach α ve test-tekrar test korelasyonu kullanılarak ölçüldü. Ölçeklerin eş zamanlı geçerliliği ve yakınsak geçerliliği, diğer ölçekler [revize edilmiş çocukların anksiyete ve depresyon ölçeği (RÇADÖ), RÇADÖ-E, çocuklar için yaşam kalitesi ölçeği (ÇİKYO), ÇİKYO-E] ve ilgili bazı özellikler (ağrı yoğunluğu, cep telefonu kullanım süresi, baş ağrısı süresi) ile ilişkilendirildi.
Bulgular: Çalışmaya katılan 80 çocuğun 55’i (%68,8) kız, 25’i (%31,2) erkekti. AFÖ-Ç, AFÖ-E için orijinal üç faktörlü yapının desteklenmediği belirlendi. On iki maddeden oluşan AFÖ-Ç için Cronbach α değeri 0,871, 12 maddeden oluşan AFÖ-E için Cronbach α değeri 0,890 olarak bulundu. ÇİKYO puanı arttıkça AFÖ-Ç’nin her üç alanında da negatif korelasyon (p<0,05, r=–0,575) ve RÇADÖ ölçeği ile AFÖ-Ç puanları arasında pozitif korelasyon (p<0,05) vardı. Benzer şekilde, ÇİKYO-E ve AFÖ-E ile negatif korelasyon ve RÇADÖ-E ve AFÖ-E ile pozitif korelasyon vardı (her biri için p<0,05).
Sonuç: AFÖ-Ç, AFÖ-E yeterli geçerlilik ve güvenilirliğe sahip bir değerlendirme aracıdır ve primer baş ağrısı olan çocuk hasta çalışmalarında geçerli ve güvenilir bir şekilde kullanılabilir.