ISSN : 1300-0012   E-ISSN 2458-9446 Home      |      Contact      |      TR
 
 
Volume: 36  Issue: 1   Year: 2023
  Cervicogenic Headache: Pathophysiology, Diagnostic Criteria and Treatment [Ağrı]
Ağrı. 2005; 17(4): 23-30

Cervicogenic Headache: Pathophysiology, Diagnostic Criteria and Treatment

Nurten İnan1, Yeşim Ateş2
1Ministry of Health Ankara Teaching Hospital, Clinic of Anesthesiology, Ankara
2Ankara University Medical Faculty, Department of Anesthesiology & Reanimation, Algology, Ankara

Cervicogenic headache is a relatively common and still controversial form of headache arising from structures in the neck. Cervicogenic headache is a unilateral fixed headache characterised by pain that starts in the neck and spreads to the ipsilateral oculo-fronto-temporal area. The pathophysiology of cervicogenic headache probably depends on the effects of various local pain-producing or eliciting factors, such as intervertebral dysfunction, cytokines and nitric oxide. A reliable diagnosis of cervicogenic headache can be made based on the criteria established in 1998 by the Cervicogenic Headache International Study Group or the International Headache Society’s most recent International Classification of Headache Disorders (2004). Various therapies have been used in the management of cervicogenic headache. These range from lowly invasive, drug-based therapies to highly invasive, surgical-based therapies. Unfortunately, the paucity of experimental models for cervicogenic headache and the relative lack of biomolecular markers for the condition mean much is still unclear about cervicogenic headache and the disorder remains inadequately treated.

Keywords: Cervicogenic headache, headache


Servikojenik Baş Ağrısı; Patofizyoloji, Tanı Kriterleri ve Tedavisi

Nurten İnan1, Yeşim Ateş2
1Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim Hastanesi, Anesteziyoloji Kliniği, Ankara.
2Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Algoloji Bilim Dalı, Ankara.

Servikojenik baş ağrısı boyundaki yapılardan kaynaklanan, nispeten sık rastlanılan ancak halen tartışmalı olan bir baş ağrısı şeklidir. Servikojenik baş ağrısı tek taraflıdır, boyundan başlar ve aynı tarafta okulo-fronto-temporal bölgeye yayılır. Patofizyolojide intervertebral disfonksiyon, sitokinler ve nitrik oksit gibi ağrıya neden olan çeşitli faktörler rol alır. Servikojenik baş ağrısının tanısı 1998’de ‘Cervicogenic Headache International Study Group’ veya ‘International Headache Society’ nin en son 2004 yılında yayınlanan ‘International Classification of Headache Disorders ‘ sınıflamaları yardımı ile konulabilir. Servikojenik baş ağrısının tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bunlar daha az invaziv olan farmakolojik esaslı tedavilerden oldukça invaziv cerrahi ağırlıklı tedavilere kadar değişmektedir. Servikojenik baş ağrısı için deneysel modellerin yeterli olmaması ve bu tip baş ağrısı için biyomoleküler belirleyicilerin bulunmaması nedeni ile servikojenik baş ağrısı yeterli tedavi edilemeyen ve yaklaşımda zorluk oluşturan karmaşık bir sendrom olmaya devam etmektedir.

Anahtar Kelimeler: Servikojenik baş ağrısı, baş ağrısı


Nurten İnan, Yeşim Ateş. Cervicogenic Headache: Pathophysiology, Diagnostic Criteria and Treatment. Ağrı. 2005; 17(4): 23-30

Corresponding Author: Nurten İnan, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar




   
Copyright © 2024 The Journal of The Turkish Society of Algology, All Rights Reserved.