Objectives: Our aim was to assess the approach of Turkish Anesthesiology and Reanimation Specialists to the perioperative use of truncal/fascial plane blocks (FPB) in various surgeries. A survey was designed to evaluate the perioperative management of FPBs.
Methods: Anesthesiology and Reanimation specialists and residents in various hospitals in Türkiye were surveyed on a voluntary basis. We contacted them between June 1 and September 10, 2022, using email and smartphone messenger applications. They were asked to complete a questionnaire form regarding the perioperative management of FPBs.
Results: A total of 242 anesthesiology specialists and residents responded to the survey. Most participants (42.3%) were anesthesiology specialists in 3rd level (academic, teaching, or university) hospitals. 90% of the participants use these blocks in their clinical practice. The primarily used FPBs were the erector spinae plane (ESP) (629 responses in all categories).
Conclusion: The anesthesia and reanimation specialists in Türkiye are reasonably familiar with FPBs and use these blocks frequently in clinical practice. The primarily preferred blocks seem to be ESP and TAP blocks. Lack of equipment is a major reason for the non-performance of FPBs. There is still a lack/need for additional education and training for these blocks.
Amaç: Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanlarının trunkal/fasyal plan bloklarının (FPB) çeşitli ameliyatlarda kullanımına yaklaşımlarını değerlendirmekti. FPB’lerin perioperatif yönetimini değerlendirmek için bir anket tasarladık.
Gereç ve Yöntem: Türkiye’deki çeşitli hastanelerde çalışan Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanları ve asistanlarına gönüllü katılımlı bir anket uyguladık. Katılımcılarla 1 Haziran – 10 Eylül 2022 tarihleri arasında e-posta ve akıllı telefon mesajlaşma uygulamaları kullanarak iletişime geçtik. FPB’lerin perioperatif yönetimi ile ilgili bir anket formu doldurmalarını istedik.
Bulgular: Ankete 242 anesteziyoloji uzmanı ve asistan yanıt verdi. Katılımcıların çoğu (%42.3) 3. basamak (eğitim ve araştırma veya üniversite) hastanelerde anestezi uzmanı olarak çalışmaktaydı. Katılımcıların %90’ı bu blokları klinik uygulamalarında kullanmaktaydı. Öncelikli olarak kullanılan gövde bloğu erektör spina planı (ESP) bloğuydu (629 yanıt).
Sonuç: Türkiye’deki anestezi ve reanimasyon uzmanları FPB’lere oldukça aşinadır ve bu blokları klinik uygulamada sıklıkla kullanmaktadır. Anestezistlerin öncelikli tercih ettiği blokların ESP ve TAP bloğu olduğu tespit edildi. Ekipman eksikliği, FPB’lerin uygulanmamasının önemli bir nedenidir. Bu bloklar için ek eğitim ve öğretim ihtiyacı vardır.