Objectives: Emotional and cognitive factors have been shown to affect pain, and one of the main factors in the development of this effect is pain catastrophizing. The present study aims to determine the effect and frequency of the pain catastrophizing in shoulder lesions and to examine the association between pain catastrophizing and to assess the pre-operative and post-operative functional outcomes.
Methods: A total of 114 patients who underwent shoulder arthroscopy were included study. Pain catastrophizing scale, Tampa kinesiophobia scale, visual analog scale, and University of California at Los Angeles shoulder scale were used for evaluating patients’ pre- and post-operative pain and functional situation.
Results: Pain catastrophizing was detected 42 of 114 patients (37%). Kinesiophobia was higher in patients who catastrophized shoulder pain (p<0.0001). If participant had a labrum (p=0.038), supraspinatus (p=0.043), or biceps pathology (p=0.032), catastrophization was determined more often. There was catastrophization in 50% of patients with post-operative University of California at Los Angeles score which was evaluated as fair/poor (p=0.039).
Conclusion: Pre- and post-operative results of the current study strengthened the data about importance of catastrophization. Catastrophization (+) patient group had lower functional capacity outcomes than that of the catastrophization (−) patient group. Decreased levels of pain catastrophizing and kinesiophobia in surgically and conservatively treated patients will result in more satisfactory clinical outcomes.
Amaç: Duygusal ve bilişsel faktörlerin ağrıyı etkilediği gösterilmiştir ve bu etkinin gelişimindeki ana faktörlerden biri ağrıyı felaketleştirme durumudur. Bu çalışmada, omuz lezyonlarında ki ağrıyı felaketleştirme durumunun ve sıklığının belirlenmesi, ağrıyı felaketleştirme durumu ile ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası fonksiyonel sonuçları değerlendirmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Omuz artroskopisi yapılan toplam 114 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası ağrı ve fonksiyonel durumlarını değerlendirmek için ağrı felaketleştirme ölçeği, Tampa kinezyofobi ölçeği, görsel analog skala ve Los Angeles California Üniversitesi omuz skalası kullanıldı.
Bulgular: Katastrofizasyon, 114 hastanın 42’sinde (% 37) saptandı. Kinezyofobi ağrıyı felaketleştiren hastalarda daha yüksekti (p<0.0001). Hastaların labrum (p=0,038), supraspinatus (p=0,043) veya biseps patolojisi (p=0,032) varsa, ağrıyı felaketleştirme daha sık belirlendi. postoperatif Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi skoru orta/zayıf olan hastaların % 50’sinde katastrofizasyon mevcuttu (p=0,039).
Sonuç: Bu çalışmanın ameliyat öncesi ve sonrası sonuçları felaketleştirmenin önemi hakkındaki verileri güçlendirmiştir. Felaketleştirme (+) hasta grubu Felaket (-) hasta grubundan daha düşük fonksiyonel kapasite sonuçlarına sahipti. Cerrahi ve konservatif tedavi edilen hastalarda ağrıyı felaketleştirmenin azalması ve kinezyofobi düzeylerinde azalma, daha tatmin edici klinik sonuçlara yol açacaktır.