ISSN: 1300-0012 | E-ISSN: 2458-9446
Volume: 36 Issue: 4 Year: 2024
Quick Search



CLOCKSS system has permission to ingest, preserve, and serve this Archival Unit

Prevalence of fibromyalgia in Turkish geriatric population and its impact on quality of life [Ağrı]
Ağrı. 2016; 28(4): 165-170 | DOI: 10.5505/agri.2016.48243

Prevalence of fibromyalgia in Turkish geriatric population and its impact on quality of life

Yeşim Garip1, Dilek Öztaş2, Tuba Güler3
1Pinar Physical Therapy And Rehabilitation Center, Ankara, Turkey
2Yildirim Beyazit University Medical School, Department Of Public Health, Ankara, Turkey
3Derince Training And Research Hospital, Department Of Physical Medicine And Rehabilitation, Kocaeli, Turkey

Objectives: The aim of the present study was to examine the presence of fibromyalgia (FM) in elderly adults and to evaluate the impact of the severity of FM on quality of life.
Methods: A total of 100 patients between 65 and 80 years of age were included. The main admission diagnosis of the patients was recorded. Presence of FM was evaluated based on 1990 American College of Rheumatology (ACR) diagnostic criteria. The FM group was comprised of 31 patients fulfilling these criteria, and the remaining 69 patients composed the non-FM group. Tender point count (TPC) and common symptoms were recorded. FM disease severity was assessed using Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ). Nottingham Health Profile (NHP) was used to evaluate quality of life. Pain severity was measured using Visual Analog Scale (VAS).
Results: Rate of FM was found to be 31%. FM patients scored significantly higher on pain, sleep, social isolation, and emotional reactions subgroups of NHP when compared to controls (p<0.05). TPC and FIQ were not affected by gender difference (p>0.05), but reduced with increasing age (p<0.01). FIQ and TPC were found to be correlated with only the pain and emotional reactions subgroups of NHP (p<0.01). There was no statistically significant correlation between FIQ and TPC and the physical mobility, sleep, energy, and social isolation subgroups of NHP (p>0.05).
Conclusion: Although FM is known as a disease of young and middle-aged women, our study indicates that its prevalence increases with age. FM is associated with poor quality of life in terms of pain, sleep, social, and emotional functions.

Keywords: Aged, fibromyalgia, pain, quality of life.

Türk geriatrik popülasyonda fibromiyalji prevalansı ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisi

Yeşim Garip1, Dilek Öztaş2, Tuba Güler3
1Pınar Fizik Terapi Ve Rehabilitasyon Merkezi, Ankara, Türkiye
2Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye
3Derince Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Kliniği, Kocaeli, Türkiye

Amaç: Çalışmamızda, yaşlı erişkinlerde fibromiyalji (FM) varlığını araştırmak ve FM hastalık şiddetinin yaşam kalitesi üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 65– 80 yaş arası 100 hasta dahil edildi. FM varlığı 1990 Amerikan Romatoloji Derneği [American College of Rheumatology (ACR)] kriterleri baz alınarak değerlendirildi. Hastaların ana başvuru tanıları kaydedildi. Bu kriterleri karşılayan 31 hasta FM grubunda, geri kalan 69 hasta ise FM olmayan grupta yer aldı. Hassas nokta sayısı [tender point count (TPC)] ve sık görülen semptomlar kaydedildi. FM hastalık şiddeti, Fibromiyalji Etki Ölçeği [Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ)] ile değerlendirildi. Yaşam kalitesini değerlendirmede Nottingham Sağlık Profili [Nottingham Health Profile (NHP)] kullanıldı. Ağrı şiddeti Görsel Analog Skala-ağrı (Visual Analog Scale [VAS]-pain) ile ölçüldü.
Bulgular: Çalışmamızda FM oranı %31 olarak bulundu. FM hastaları kontrollerle karşılaştırıldığında NHP’nin ağrı, uyku, sosyal izolasyon ve emosyonel reaksiyon alt gruplarında belirgin olarak daha yüksek skorlama gösterdiler (p<0.05). TPC ve FIQ; cinsiyet farklılığından etkilenmedi, ancak yaş ile azalma gösterdi (p<0.01). FIQ ve TPC; NHP’nin sadece ağrı ve emosyonel reaksiyonlar alt grupları ile korele bulundu (p<0.01). FIQ ve TPC ile NHP’nin fiziksel mobilite, uyku, enerji ve sosyal izolasyon alt grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon yoktu (p>0.05).
Sonuç: FM genç ve orta yaşlı kadınların hastalığı olarak bilinmesine rağmen, çalışmamız prevalansının yaş ile arttığına dikkat çekmektedir. FM, yaşlı popülasyona ağrı, uyku, sosyal ve emosyonal fonksiyonlar açısından kötü yaşam kalitesi ile ilişkilidir.

Anahtar Kelimeler: Yaşlı, fibromiyalji, yaşam kalitesi, ağrı.

Corresponding Author: Yeşim Garip, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE