ISSN: 1300-0012 | E-ISSN: 2458-9446
Volume: 36 Issue: 4 Year: 2024
Quick Search

CLOCKSS system has permission to ingest, preserve, and serve this Archival Unit

Evaluation of erector spinae plane block in patients undergoing percutaneous nephrolithotomy in terms of postoperative pain reduction and patient satisfaction [Ağrı]
Ağrı. 2024; 36(2): 92-99 | DOI: 10.14744/agri.2023.24650

Evaluation of erector spinae plane block in patients undergoing percutaneous nephrolithotomy in terms of postoperative pain reduction and patient satisfaction

Abdulhakim Şengel1, Nuray Altay2, Mehmet Demir3
1Clinical of Anhestesiology and Reanimation, Siverek State Hospital, Şanlıurfa, Türkiye
2Department of Anhestesiology and Reanimation, Harran University, Şanlıurfa, Türkiye
3Department of Urology, Harran University, Şanlıurfa, Türkiye

Objectives: Intravenous opioids and local anesthetic infiltrations are traditionally used to relieve postoperative pain. With developments in the field of regional anesthesia, several methods are now available for postoperative analgesia. This study aimed to investigate the efficacy of the erector spinae plane block (ESPB) in reducing both intraoperative opioid consumption and postoperative analgesic use in patients undergoing percutaneous nephrolithotomy (PCNL).
Methods: A total of 60 patients who underwent PCNL were divided into two groups: 30 patients who received ESPB (Group I) and 30 patients in the control group (Group II). Intraoperative and postoperative opioid usage were recorded for both groups. The pain levels of the patients were evaluated using visual analog scale (VAS) scores obtained at 1, 3, 6, 12, and 24 hours postoperatively. Postoperative satisfaction of the patients in both groups was also questioned and compared.
Results: A significant difference was detected between Group I and Group II patients in terms of intraoperative opioid require-ments (p=0.00), analgesic requirements in the first 24 hours postoperatively (p=0.00), patient satisfaction status (p=0.00), and VAS scores obtained at 0, 3, 6, and 12 hours postoperatively. No significant difference was found in VAS scores at the 24th postoperative hour.
Conclusion: ESPB is a simple, convenient technique that can be performed under ultrasound guidance. It provides remarkable postoperative analgesia and satisfaction in patients undergoing PCNL.

Keywords: Erector spinae plane block, percutaneous nephrolithotomy, regional anesthesia.

Perkütan nefrolitotomi uygulanan hastalarda erektör spina düzlem bloğun operasyon sonrası ağrıyı azaltma ve hasta memnuniyeti açısından değerlendirilmesi: Randomize klinik çalışma

Abdulhakim Şengel1, Nuray Altay2, Mehmet Demir3
1Siverek Devlet Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Şanlıurfa, Türkiye
2Harran Üniversitesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Şanlıurfa, Türkiye
3Harran Üniversitesi, Üroloji Anabilim Dalı, Şanlıurfa, Türkiye

Amaç: İntravenöz opioidler ve lokal anestezik infiltrasyonları, geleneksel olarak postoperatif ağrıyı gidermek için kullanılır. Rejyonel anestezi alanındaki gelişmelerle birlikte, artık postoperatif analjezi için çeşitli yöntemler kullanılabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, perkütan nefrolitotomi (PCNL) uygulanan hastalarda hem intraoperatif opioid tüketimini hem de postoperatif analjezik kullanımını azaltmada erektör spina düzlem bloğunun (ESPB) etkinliğini araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: PCNL yapılan toplam 60 hasta, ESPB uygulanan 30 hasta (Grup I) ve kontrol grubundaki 30 hasta (Grup II) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her biri 30 hastadan oluşan iki grup için intraoperatif ve postoperatif opioid kullanımları kaydedildi. Ameliyat sonrası 1, 3, 6, 12 ve 24. saatlerde elde edilen görsel analog skala (VAS) skorları ile hastaların ağrı düzeyleri değerlendirildi ve her iki gruptaki hastaların ameliyat sonrası memnuniyetleri sorgulandı ve birbirleriyle karşılaştırıldı.
Bulgular: Grup I ve Grup II hastaları arasında intraoperatif opioid gereksinimi (p=0,00), postoperatif ilk 24 saatteki analjezik gereksinimi (p=0,00), hasta memnuniyet durumu (p=0,00) ve postoperatif 1, 3, 6 ve 12. saatlerde elde edilen VAS skorları açısından anlamlı bir farklılık tespit edildi. Postoperatif 24. saatte elde edilen VAS skoru açısından anlamlı bir fark bulunmadı.
Sonuç: ESPB, ultrasonografi (USG) rehberliğinde uygulanabilen, PCNL uygulanan hastalarda belirgin postoperatif analjezi ve memnuniyet sağlayan basit ve kullanışlı bir tekniktir.

Anahtar Kelimeler: Bölgesel anestezi, erektör spina düzlem bloğu, perkütan nefrolitotomi.

Corresponding Author: Abdulhakim Şengel, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE