ISSN: 1300-0012 | E-ISSN: 2458-9446
Volume: 36 Issue: 4 Year: 2024
Quick Search



CLOCKSS system has permission to ingest, preserve, and serve this Archival Unit

Perioperative dexketoprofen or lornoxicam administration for pain management after major orthopedic surgery: a randomized, controlled study [Ağrı]
Ağrı. 2014; 26(1): 23-28 | DOI: 10.5505/agri.2014.09821

Perioperative dexketoprofen or lornoxicam administration for pain management after major orthopedic surgery: a randomized, controlled study

Nükhet Sivrikoz, Kemalettin Koltka, Ece Güresti, Mehmet Büget, Mert Şentürk, Süleyman Özyalçın
Istanbul University, Istanbul Faculty Of Medicine, Department Of Anesthesiology

Objective: Non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) are recommended for multimodal postoperative pain management. The purpose of this study was to evaluate the postoperative pain relief and opioid-sparing effects of dexketoprofen and lornoxicam after major orthopedic surgery.
Methods: After obtaining ethical committee approval and informed consent, 120 patients undergoing elective hip or knee replacement under general anesthesia were randomized to receive two intravenous injections of 50 mg dexketoprofen (GD), 8 mg lornoxicam (GL) or saline as placebo (GP) intravenously. Postoperatively, patient-controlled analgesia (PCA) morphine was started as a 0.01 mg.kg-1 bolus dose, with lockout time of 10 minutes without continuous infusion. Pain assessment was made using the Visual Analogue Scale (VAS) at rest or during movement at postoperative 1, 2, 4, 6, 8, 12, and 24 hours.
Results: The three groups were similar in terms of age, gender, American Society of Anesthesiologists (ASA) class, number of patients who underwent hip or knee surgery, weight, height, and operation duration. Patients in GD and GL demonstrated significantly reduced pain scores at rest and active motion compared to GP, with lower scores in the dexketoprofen group. Patients in GD and GL used significantly less morphine in the postoperative period compared to GP. The total morphine consumption of patients in GD was lower than in GL.
Conclusion: Intravenous application of 50 mg dexketoprofen twice a day and 8 mg lornoxicam twice a day improved analgesia and decreased morphine consumption following major orthopedic surgery. When the two active drugs were compared, it was found that dexketoprofen was superior to lornoxicam in terms of analgesic efficacy and opioid consumption.

Keywords: analgesia, dexketoprofen, lornoxicam, postoperative pain, major orthopaedic surgery

Majör ortopedik cerrahi sonrası ağrı tedavisinde deksketoprofen veya lornoksikam kullanımı: Randomize ve kontrollü bir çalışma

Nükhet Sivrikoz, Kemalettin Koltka, Ece Güresti, Mehmet Büget, Mert Şentürk, Süleyman Özyalçın
İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji Ad

Amaç: Non-steroidal anti-inflammatuar ilaçlar (NSAİİ) multimodal postoperatif ağrı tedavisinde kullanılması önerilen ilaçlardır. Bu çalışmanın amacı major ortopedik cerrahi sonrasında kullanılan deksketoprofen ve lornoksikamın postoperatif analjezik etkinliğini ve morfin tüketiminde yaptığı azalmayı incelemektir.
Yöntem: Etik kurul izni ve hasta onamı alındıktan sonra genel anestezi altında elektif kalça veya diz total protezi uygulanacak 120 hasta iki doz 50 mg deksketoprofen (GD), iki doz 8 mg lornoksikam (GL) veya plasebo (GP) alacak şekilde randomize edildi. Postoperatif dönemde, 0.01 mg.kg-1 bolus doz ve kilitli kalma 10 dak olacak şekilde morfin içeren HKA bazal infüzyon olmadan başlandı. Ağrı değerlendirmesi postoperatif 1, 2, 4, 6, 8, 12 ve 24. saatlerde istirahat ve hareket halinde VAS ile yapıldı.
Bulgular: Gruplar arasında yaş, cinsiyet, ASA değeri, kalça ve diz protezi yapılan hasta sayısı, ağırlık, boy ve operasyon süresi açısından fark yoktu. GD ve GL hastalarının istirahat ve aktif hareket halindeki VAS değerleri GP’deki hastalardan anlamlı olarak daha düşüktü. GD’nin istirahat ve aktif hareket halindeki VAS değerleri GL’den daha düşük olarak bulundu. GD ve GL’deki hastaların postoperatif morfin tüketimi GP’dekilerden anlamlı olarak daha düşüktü. GD’deki hastaların toplam morfin tüketimi GL’den daha düşük bulundu.
Sonuç: 50 mg deksketoprofenin ve 8 mg lornoksikamın intravenöz yoldan günde iki doz uygulanmasının major ortopedik cerrahi sonrası plaseboya göre daha iyi analjezi sağladığı ve morfin tüketimini azalttığı bulundu. Iki aktif ilaç karşılaştırıldığında ise analjezik etkinlik ve morfin tüketimi açısından deksketoprofen lornoksikamdan daha üstün bulundu.

Anahtar Kelimeler: analjezi, deksketoprofen, lornoksikam, postoepratif ağrı, majör ortopedik cerrahi

Corresponding Author: Kemalettin Koltka, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE