ISSN: 1300-0012 | E-ISSN: 2458-9446
Volume : 25 Issue : 4 Year : 2024
Quick Search

CLOCKSS system has permission to ingest, preserve, and serve this Archival Unit

The Effects of Pregabaline on Postoperative Pain and Opioid Consumption Used Perioperatively in Patients Undergoing Modified Radical Mastectomy [Ağrı]
Ağrı. 2013; 25(4): 169-178 | DOI: 10.5505/agri.2013.19970

The Effects of Pregabaline on Postoperative Pain and Opioid Consumption Used Perioperatively in Patients Undergoing Modified Radical Mastectomy

Tolga Koyuncu, Gonca Oğuz, Seda Akben, Sevinç Nas, Süheyla Ünver
Dr A.y. Oncology Education And Research Hospital, Department Of Anesthesiology And Reanimation, Ankara

AIM: In this study, effects of pregabaline on postoperative pain and opioid consumption used perioperatively in patients undergoing modified radical mastectomy(MRM) were investigated.
MATERIALS AND METHODS: Sixty ASA1-2 patients scheduled for MRM were included. Patients were randomly divided into two and 30 patients were allocated into each group. Group Pregabaline was given pregabaline 150mg 1hr before operation and Group Placebo empty capsule. In both groups, anesthesia induction was obtained by penthotal, fentanyl and rocuronium and maintainence by sevoflurane, N2O and O2. Twelve hr after operation, Group Pregabaline was administered pregabaline 75mg while Placebo group received empty capsule again. All patients received lornoxicam 8mg iv 1hr before end of surgery and ondansetrone 4mg 30min before. Patient-controlled analgesia device prepared with morphine was connected to both groups for postoperative analgesia. Postoperative VAS pain scores, hemodynamic parameters, morphine consumption, side-effects like nausea-vomiting, sedation and dizziness were followed and recorded.
RESULTS: Demographic parameters were similar. VAS scores were significantly lower in Group Pregabaline at 1, 30min, 1,4,8 and 12hr (p<0.05). There was no significant difference in postoperative morphine consumption and need for additional dose, although they were higher in Placebo group. The patients in Placebo group had higher bothersome scores for side-effects. Hemodynamic parameters and other side-effects were similar.
CONCLUSION: In our study, we showed that pregabalin administered perioperatively increased postoperative analgesic efficacy in MRM operations without making significant side effect,but did not change opioid consumption. We think that further studies about this topic must be held with different dose and patient groups.

Keywords: modified radical mastectomy, postoperative pain, pregabaline

Modifiye Radikal Mastektomi Operasyonlarında Perioperatif Kullanılan Pregabalinin Postoperatif Ağrı ve Opioid Tüketimi Üzerine Etkisi

Tolga Koyuncu, Gonca Oğuz, Seda Akben, Sevinç Nas, Süheyla Ünver
Dr A.y. Onkoloji Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Anestezi Ve Reanimasyon Kliniği, Ankara

Amaç: Bu çalışmada, modifiye radikal mastektomi (MRM) operasyonu uygulanan hastalarda perioperatif kullanılan pregabalinin postoperatif ağrı ve opioid tüketimi üzerine etkileri araştırıldı.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya MRM opererasyonu planlanan ASA 1-2 60 kadın hasta dahil edildi. Hastalar rastgele ikiye ayrılarak her gruba 30’ar hasta alındı. Pregabalin grubuna operasyondan bir saat önce 150 mg oral pregabalin, plasebo grubuna içi boş kapsül verildi. Anestezi indüksiyonu her iki grupta da pentotal, fentanil ve roküronyum, idame ise sevofluran, N2O ve O2 ile sağlandı. Operasyondan 12 saat sonra pregabalin grubundaki hastalara 75 mg pregabalin verilirken, plasebo grubuna tekrar boş kapsül verildi. Tüm hastalara cerrahi bitiminden bir saat önce 8 mg iv lornoksikam, 30 dk önce 4 mg ondansetron yapıldı. Her iki gruba da postoperatif analjezi için morfinle hazırlanmış hasta kontrollü analjezi cihazı bağlandı. Postoperatif VAS ağrı skorları, hemodinamik parametreler, morfin tüketimi, bulantı, kusma, sedasyon ve baş dönmesi gibi yan etkiler takip edilerek kaydedildi.
Bulgular: Demografik parametreler benzerdi. VAS ağrı skorları pregabalin grubunda 1.dk, 30.dk, 1, 4, 8 ve 12 saatlerde anlamlı olarak düşüktü (p<0.05). Postoperatif morfin tüketimi ve ek doz gereksinimi plasebo grubunda daha fazla olmakla beraber iki grup arasında anlamlı farklılık yoktu. Placebo grubundaki hastalar daha yüksek yan etkilerden rahatsızlık skorlarına sahip bulundu. Hemodinamik parametreler ve diğer yan etkiler benzerdi.
Tartışma: Çalışmamızda perioperatif uygulanan pregabalinin, MRM operasyonlarında belirgin yan etki yapmadan postoperatif analjezinin etkinliğini artırdığını, fakat opioid tüketimini değiştirmediğini gördük. Bu konuda farklı doz ve hasta gruplarıyla daha ileri çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler: modifiye radikal mastektomi, postoperatif ağrı, pregabalin

Corresponding Author: Gonca Oğuz, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE