Objectives: The purpose of this study was to evaluate the safety and efficacy of autologous fat tissue injection into the knee joint for the treatment of osteoarthritis.
Methods: We reviewed 165 patients who received an intra-articular injection of autologous fat tissue for knee osteoarthritis. The efficacy of the treatment was evaluated at 1, 3, 6, and 12 months follow-up using the Visual Analogue Scale (VAS), Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC), and Oxford Knee Score (OKS). Patients with knee arthritis were classified as grades I-IV according to the Kellgren-Lawrence scale (K-L). The clinical and demographic information of the patients, NSAIDs or opioid use, and the side effects related to the procedure were recorded.
Results: There were 62 male and 103 female patients. The mean age was 61.28±11.4 years, and the mean BMI was 26.23±4.49. A significant improvement (p<0.001) was observed in VAS, WOMAC, and OKS values of patients with K-L grade I-III osteoarthritis. Patients with K-L grade IV osteoarthritis showed no statistically significant improvement. No serious complications were observed in the patients. In addition, a statistically significant decrease was found in the daily doses of paracetamol/tramadol and in the number of patients who continued to use NSAIDs after 12 months of follow-up.
Conclusion: The results of the study suggest that minimally manipulated autologous fat tissue injections are effective and safe treatment methods for patients with grade I-III knee osteoarthritis. The results may not be satisfactory in severe osteoarthritis due to the limited capabilities.
Amaç: Bu çalışmanın amacı, osteoartrit tedavisinde diz eklemine enjekte edilen otolog yağ dokusunun güvenilirliğini ve etkinliğini değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Diz osteoartriti için intraartiküler otolog yağ dokusu enjeksiyonu yapılan 165 hastayı inceledik. Tedavinin etkinliği 1, 3, 6 ve 12 aylık takiplerde Vizüel Analog Skala (VAS), Western Ontario ve McMaster Üniversiteleri Osteoartrit İndeksi (WOMAC) ve Oxford Diz Skoru (OKS) kullanılarak değerlendirildi. Diz artritli hastalar Kellgren-Lawrence (K-L) skalasına göre evre I-IV olarak sınıflandırıldı. Hastaların klinik ve demografik bilgileri, NSAİİ veya opioid kullanımı ve işleme ilişkin yan etkiler kaydedildi.
Bulgular: 62 erkek ve 103 kadın hasta mevcuttu. Ortalama yaş 61,28±11,4 yıl ve ortalama VKİ 26,23±4,49 idi. K-L evre I-III osteoartriti olan hastaların VAS, WOMAC ve OKS değerlerinde anlamlı bir iyileşme (p<0.001) gözlendi. K-L evre IV osteoartriti olan hastalar istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme göstermedi. Hastalarda ciddi bir komplikasyon gözlenmedi. Ayrıca, günlük parasetamol/tramadol dozlarında ve 12 aylık izlemde NSAİİ kullanmaya devam eden hasta sayısında istatistiksel olarak anlamlı azalma saptandı.
Sonuç: Çalışmanın sonuçları, minimal manipüle edilmiş otolog yağ dokusu enjeksiyonunun evre I-III diz osteoartriti mevcut hastalarda etkili ve güvenli bir tedavi yöntemi olduğunu düşündürmektedir. Şiddetli osteoartritte sınırlı iyileştirme yeteneği nedeniyle sonuçlar tatmin edici olmayabilir.