Objectives: Trigeminal neuralgia is a paroxysmal and shock-like pain in the trigeminal nerve area. Various treatment options have been used for trigeminal neuralgia such as medical treatment, interventional procedures, and surgical operations. Pulsed radiofrequency (PRF) is a minimally invasive percutaneous technique which seems to be safer and easier to perform. This retrospective study aims to evaluate the analgesic effect, duration of efficacy, and side effects of PRF procedures in the peripheral branches of the trigeminal nerve.
Methods: The data of the patients with trigeminal neuralgia who were followed up in our hospital’s algology clinic from 2016 to 2018 were reviewed retrospectively. Patients aged between 18 and 70 who did not respond to medical treatment or could not use medication due to side effects were treated with PRF procedure for peripheral branches of trigeminal nerve that was selected for this study. Demographic profile, clinical presentation, pain intensity, duration of efficacy, and complications were evaluated from their files.
Results: Twenty-one patients who underwent ultrasonography guided PRF procedures were included the study. Mean visual analog scale value of the patients was found to have decreased from 9.25±0.63 to 1.55±0.88 at the end of the 1st month (p<0.001). The painless period for the patients lasted up to 12 (9–21) months and no complications occurred.
Conclusion: PRF procedure seems to be an effective and safe method in patients who respond to block of the peripheral branches of the trigeminal nerve.
Amaç: Trigeminal nevralji; trigeminal sinir bölgesinde tek taraflı, paroksismal, şok benzeri bir ağrıdır. Trigeminal nevralji için medikal tedavi, girişimsel prosedürler ve cerrahi operasyonlar gibi çeşitli seçenekler tedavide kullanılmaktadır. Pulse radyofrekans (PRF), daha güvenli ve uygulaması daha kolay görünen minimal invaziv bir perkütan tekniktir. Bu retrospektif çalışmada, trigeminal sinirin periferik dallarında PRF işlemlerinin analjezik etkisinin, etkililik süresinin ve yan etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, 2016–2018 yılları arasında hastanemiz algoloji kliniğinde takip edilen trigeminal nevraljili hastaların verileri retrospektif olarak incelendi. Medikal tedaviye yanıt vermeyen veya yan etkilerden dolayı ilaç kullanamayan, tedavi için trigeminal sinirin periferik dallarına PRF prosedürü uygulanan, 18–70 yaş aralığındaki hastaların verileri analiz edildi. Demografik profil, klinik prezentasyon, ağrı şiddeti, etkililik süresi ve komplikasyonlar değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya ultrasonografi eşliğinde PRF işlemi yapılan 21 hasta dahil edildi. Hastaların ortalama görsel analog skala değerinin ilk ay sonunda 9,25±0,63’ten 1,55±0,88’e düştüğü saptandı. Hastaların ağrısız döneminin 12 aya (9–21 ay) kadar sürdüğü ve herhangi bir komplikasyon oluşmadığı tespit edildi.
Sonuç: Trigeminal sinirin periferik dallarına lokal anestezik ile yapılan bloktan fayda gören hastalarda PRF işlemi etkili ve güvenli bir yöntem gibi görünmektedir.