ISSN: 1300-0012 | E-ISSN: 2458-9446
Volume : 32 Issue : 2 Year : 2024
Quick Search

CLOCKSS system has permission to ingest, preserve, and serve this Archival Unit

Platelet-rich plasma injection in a patient with adhesive capsulitis due to chronic kidney disease [Ağrı]
Ağrı. 2020; 32(2): 113-114 | DOI: 10.14744/agri.2019.83435

Platelet-rich plasma injection in a patient with adhesive capsulitis due to chronic kidney disease

Hüma Bölük Şenlikci, Sevgi İkbali Afşar, Selin Özen
Başkent University Hospital

Adhesive capsulitis is a common problem in patients with chronic kidney disease. Patients suffer from joint stiffness and painful joint movement.Conservative treatments consist non-steroid antiinflamatory drugs, intraarticular injections and physical therapy. Newer approches such as platelet-rich plasma injections (PRP) also can be applied but there is little evidence for the effectiveness of PRP in patients with adhesive capsulitis.
A 70 year-old woman, receives dialysis treatment admitted to our out-patient clinic with stiffness and pain in her right shoulder. Her diagnosis was confirmed with MRI as adhesive capsulitis., PRP injectionn began to be applied as planned; 3 times, 15 days between each injection. Visual analog scale (VAS), disabilities of the arm, shoulder and hand questionnare (DASH) and range of motion (ROM) of her right shoulder were evaluated before the procedure process. ROM, DASH and VAS were assessed every 2 weeks after each injection. At the last assesment average ROM increased on flexor, abductor and internal rotator sides. It was evaluated 90° for flexion, 90° for abduction and 30° for internal rotation. However, she didn’t report any improvement for function and pain based on DASH and VAS.

Keywords: Adhesive capsulitis, chronic kidney disease, Platelet rich plasma injection

Kronik böbrek hastalığına bağlı adhezif kapsülitli hastada trombosit zengin plazma enjeksiyonu

Hüma Bölük Şenlikci, Sevgi İkbali Afşar, Selin Özen
Başkent Üniversitesi Hastanesi

Adheziv kapsülit kronik böbrek hastalığı olan hastalarda sık rastlanan bir problemdir. Hastalar eklem tutukluğu ve ağrılı hareketlerden şikayetçidir. Non-steroid antiinflamatuar ilaçlar, intraartiküler enjeksiyonlar ve fizik tedavi konvansiyonel yaklaşımlar arasındadır. Trombosit zengin plazma enjeksiyonu (TZP) gibi yeni yaklaşımlar uygulanabilir ancak adheziz kapsülitli hastalarda yeterli kanıta sahip değildir.
70 yaşında diyaliz tedavisi alan kadın hasta polikliniğimize omuzda hareket kısıtlılığı ve ağrı şikayetleri ile başvurdu. Manyetik Rezonans görüntüleme (MRG) ile adheziv kapsülit tanısı aldı. TZP enjeksiyonu planlandığı şekilde 3 seans ve her seans arası 15 gün olacak şekilde uygulanmaya başlandı. Vizüel analog skala (VAS), kol, omuz ve el anketi (DASH) ve eklem hareket açıklığı (ROM) prosedür öncesi değerlendirildi. ROM,DASH ve VAS 2 haftada 1 enjeksiyon sonrası değerlendirildi.Son değerlendirmede hastanın fleksor, abduktor ve internal rotator ROMlarında artış olduğu görüldü.Ancak değerlendirmede hastanın ağrı ve fonksiyonel durumunda DASH ve VAS’a göre herhangi bir düzelme saptanmadı.

Anahtar Kelimeler: Adheziv kapsülit, Kronik böbrek hastalığı, Trombosit zengin plazma enjeksiyonu

Corresponding Author: Hüma Bölük Şenlikci, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE