ISSN: 1300-0012 | E-ISSN: 2458-9446
Volume : 31 Issue : 2 Year : 2024
Quick Search

CLOCKSS system has permission to ingest, preserve, and serve this Archival Unit

A retrospective investigation of the efficiency of transforaminal anterior epidural steroid injections in patients with low back pain and the effects of interventional pain therapy on quality of life [Ağrı]
Ağrı. 2019; 31(2): 93-100 | DOI: 10.5505/agri.2018.20438

A retrospective investigation of the efficiency of transforaminal anterior epidural steroid injections in patients with low back pain and the effects of interventional pain therapy on quality of life

Bilge Banu Taşdemir1, Osman Nuri Aydın2
1Department of Anaesthesiology and Reanimation, Adnan Menderes University Faculty of Medicine, Aydın, Turkey
2Division of Algology, Department of Anaesthesiology and Reanimation, Adnan Menderes University Faculty of Medicine, Aydın, Turkey

Objectives: The aim of this retrospective study was to evaluate the efficacy of transforaminal anterior epidural steroid and local anesthetic injections (TAESE) and the effects on quality of life in patients with low back pain.
Methods: The study patients (n=191) were divided into 3 groups: disc herniation (DH), failed back surgery (FBS), and spinal stenosis (SS). A visual analog scale (VAS) and verbal pain scale (VPS) were used to assess patient pain. Scores were measured before treatment (VAS 0), in the first month of application (VAS 1), 3 months (VAS 3), and 6 months (VAS 6). Patient quality of life was examined using the 36-Item Short Form Health Survey (SF-36).
Results: In all 3 groups, there was a statistically significant reduction in pain compared with the VAS 0 score at 1, 3, and 6 months (p<0.001). The reduction in VAS/VPS was greatest in the DH group, followed by the FBS and SS groups, respectively. All of the parameters of the SF-36 measurement were lower in the SS patients compared with the DH patients. The quality of life score was lowest in the SS patients, though the physical health and social functioning scores were lowest in the FBS group.
Conclusion: TAESE is effective and can be safely performed in patients who have low back pain due to DH, FBS, or SS. The quality of life result was less successful in SS patients, particularly in the parameter of physical role limitations.

Keywords: Back pain, quality of life; transforaminal anterior epidural steroid injection; visual analog scale.

Bel ağrılı hastalarda transforaminal anterior epidural steroid enjeksiyonunun etkinliğinin ve girişimsel tedavinin yaşam kalitesine etkisinin retrospektif araştırılması

Bilge Banu Taşdemir1, Osman Nuri Aydın2
1Adnan Menderes üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, Aydın
2Adnan Menderes üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, Algoloji Bilim Dalı, Aydın

Amaç: Bel ağrısı şikayeti ile başvuran hastalarda uygulanan transforaminal anterior epidural steroid ve lokal anestezik enjeksiyonlarının (TAESE) etkinliğini ve yaşam kalitesindeki değişiklikleri retrospektif olarak incelemektir.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilen (191) hasta; lomber disk hernisi (DH), başarısız bel cerrahisi (BBC) ve spinal stenoz (SS) olarak 3 gruba ayrıldı. Hastaların ağrısının değerlendirilmesinde görsel analog skala (visual analogue scale) (VAS) ve sözel ağrı skalası (SAS) kullanıldı. Hastaların ağrı ölçümleri, tedavi öncesi (VAS 0), uygulamanın 1. ayında (VAS 1), 3. ayında (VAS 3) ve 6.ayında (VAS 6) yapıldı. Hastaların yaşam kalitesi, Tıbbi Hastalıklar Sonlanım Çalışması (Medical Outcome Study, MOS) Short Form 36 (SF-36) ile sorgulandı.
Bulgular: Her 3 grupta da hastaların ağrı seviyelerinde girişim öncesine (VAS 0) göre 1, 3 ve 6. aylarda istatistiksel olarak belirgin azalma saptandı (p<0.001). VAS/SAS’daki azalma DH grubunda BBC ve SS gruplarındaki hastalardan daha fazlaydı. En fazla analjezi, sırayla DH, BBC ve SS gruplarındaydı. SF-36 ölçümlerindeki tüm parametreler, SS hastalarında DH hastalarına göre daha düşük saptandı. SS hastalarında yaşam kalitesi puanlamaları en düşükken, SF-36’nın parametrelerinden fiziksel sağlık ve sosyal fonksiyon puanları BBC grubunda en düşüktü..
Sonuç: TAESE, bel ağrısını azaltmada effektiftir ve disk hernisi, başarısız bel cerrahisi ve spinal stenoz’a bağlı bel ağrısı olan hastalarda güvenli olarak uygulanabilir. Spinal stenozlu hastaların yaşam kalitelerinin olumsuz etkilendiği ve bunun da özellikle fiziksel rol güçlüğü parametresi üzerinde olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, görsel analog skala; yaşam kalitesi; transforaminal anterior epidural steroid enjeksiyonu.

Corresponding Author: Bilge Banu Taşdemir, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE