Objectives: This study aimed to explore sleep quality in patients with ankylosing spondylitis (AS) and to reveal the clinical parameters that predict sleep quality and depression in AS.
Methods: This study included 100 AS patients and 100 age/sex-matched healthy individuals. The AS activity was assessed by Bath AS Disease Activity Index (BASDAI), AS Disease Activity Score (ASDAS-ESR, ASDAS-CRP), and Visual Analog Scale (VAS). The functional status was assessed by the Bath AS Functional Index (BASFI). AS Quality of Life Questionnaire was administered for the assessment of the disease-related quality of life. Pittsburgh Sleep Quality Index for sleep assessment and Beck Depression Inventory for psychological assessment were administered to all participants.
Results: Sleep problems and depressive symptoms were significantly higher in AS patients compared to healthy individuals. All of the AS clinical parameters were significantly higher in AS patients with poor sleep quality than in AS patients with good sleep quality. In the correlation analysis, it was determined that poor sleep quality, depressive symptoms and low quality of life were strongly correlated with each other and AS clinical parameters. The most effective predictor for sleep problems was higher BASDAI scores, followed by higher BASFI, VAS, ASDAS-ESH scores, and younger age. Higher BASFI and VAS scores were predictors for depressive symptoms.
Conclusion: The findings indicate that poor sleep, depressive symptoms and low quality of life may negatively affect the AS clinic, and therefore sleep quality and depression should not be ignored in the examinations of AS patients.
Amaç: Bu çalışmada, ankilozan spondilitli (AS) hastalarda uyku kalitesini araştırmak ve AS’de uyku kalitesi ve depresyonu ön-gören klinik parametreleri ortaya koymak amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, 100 AS’li hasta ve hasta grubuyla yaş/cinsiyet açısından uyumlu 100 sağlıklı birey dahil edildi. AS aktivitesi, Bath AS Hastalık Aktivite İndeksi (BASHAİ), AS Hastalık Aktivite Skoru (ASDAS-ESH, ASDAS-CRP) ve Görsel Analog Skala (GAS) ile değerlendirildi. Fonksiyonel durum Bath AS Fonksiyonel İndeksi (BASFİ) ile değerlendirildi. Hastalığa bağlı yaşam kalitesinin değerlendirilmesi için Ankilozan Spondilit Yaşam Kalitesi Anketi (ASYKA) kullanıldı. Tüm katılımcılara uyku değerlendirmesi için Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve psikolojik değerlendirme için Beck Depresyon Envanteri (BDE) uygulandı.
Bulgular: AS’li hastalarda uyku sorunları ve depresif belirtiler sağlıklı bireylere göre anlamlı derecede yüksekti. Uyku kalitesi kötü olan AS’li hastalarda AS klinik parametrelerinin tümü, uyku kalitesi iyi olan AS’li hastalara göre anlamlı olarak daha yük-sekti. Korelasyon analizinde kötü uyku kalitesi, depresif belirtiler ve düşük yaşam kalitesinin birbirleriyle ve AS klinik parametreleriyle güçlü bir şekilde ilişkili olduğu belirlendi. Uyku sorunları için en etkili yordayıcı, yüksek BASDAİ puanlarıydı ve bunu yüksek BASFİ, GAS, ASDAS-ESH puanları ve genç yaş izledi. Yüksek BASFİ ve GAS skorları depresif belirtilerin yordayıcılarıydı.
Sonuç: Bulgular, kötü uyku, depresif belirtiler ve düşük yaşam kalitesinin AS kliniğini olumsuz etkileyebileceğini ve bu nedenle AS’li hastaların muayenelerinde uyku kalitesi ve depresyonun göz ardı edilmemesi gerektiğini göstermektedir.