Objectives: The aim of this study was to evaluate the effect of an informative leaflet provided to patients before a lumbar transforaminal epidural steroid injection (TFESI) on the level of immediate pain and pre-procedural anxiety.
Methods: A total of 166 patients were randomized into 2 groups: a group that received an explanatory leaflet (LG) and a control group. Both groups were given verbal information, while the LG was also given an illustrated leaflet describing the injection process. All of the patients were evaluated with the Hospital Anxiety and Depression Scale before the TFESI. The numerical rating scale and the Oswestry Disability Index (ODI) were used to assess disability and pain before and after the TFESI. Major complications that occurred before and during the procedure were recorded and analyzed.
Results: The patient characteristics were similar in both groups (age, body mass index, depression level, pre-procedural pain, and ODI). The anxiety level was also similar in both groups (p>0.05). When both groups were evaluated at the first hour after the procedure, the numerical rating scale level of pain intensity was also similar (p>0.05). No major complication was observed in either group.
Conclusion: The detailed leaflet did not affect the patients’ pre-procedural anxiety or acute post-procedural pain level. However, the importance of informed consent and comprehensive information should not be overlooked.
Amaç: Lomber radikülopati tedavisinde kullanılan transforaminal epidural steroid enjeksiyonu (TFESE) sonuçları, tedavi öncesi ayrıntılı bilgilendirmeden etkilenebilir. Bu çalışma lomber TFESI enjeksiyonundan önce verilen yazılı ve görsel bilgi broşürünün akut ağrı ve işlem öncesi anksiyete düzeyine etkisini değerlendirmeyi amaçlamıştır.
Gereç ve Yöntem: Yüz-altmış-altı hasta Broşür grubu (BG) ve kontrol olarak iki gruba randomize edildi. Her iki gruba sözlü bilgi verildi. BG’ye ayrıca enjeksiyon işlemini tarif eden yazılı ve görsel içerikli bir bilgi broşürü verildi. Tüm hastalar işlem öncesinde Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği ile anksiyete açısından değerlendirildi. Sayısal derecelendirme ölçeği ve Oswestry Disabilite İndeksi (ODI), TFESE’den önce ve sonra dizabilite düzeyi ve ağrı değerlendirmesi için kullanıldı. İşlem öncesi ve sırasında meydana gelen major komplikasyonlar kaydedildi.
Bulgular: Hastaların özellikleri her iki grupta da benzerdi (yaş, vücut kitle indeksi, işlem öncesi ağrı ve ODI seviyesi). Ayrıca, anksiyete varlığı her iki grupta da benzerdi (p>0,05). Her iki grup işlemden sonraki ilk bir saatte değerlendirildiğinde NRS düzeyleri benzer olarak bulundu (p>0,05). Major bir komplikasyon gözlenmedi.
Sonuç: Ayrıntılı bilgilendirme formunun, hastaların enjeksiyon öncesi anksiyete düzeyi ve işlem sonrası akut ağrı seviyesi üzerine etkisi olmamıştır. Ancak, aydınlatılmış onamın ve ayrıntılı bilgilendirmenin önemi göz ardı edilmemelidir.