ISSN : 1300-0012   E-ISSN 2458-9446 Home      |      Contact      |      TR
 
 
Volume: 36  Issue: 2   Year: 2024
  the comparision of effects intraoperative tramadol and ketamine usage for postoperative pain relief in patient with tonsillectomy [Ağrı]
Ağrı. 2013; 25(2): 47-54 | DOI: 10.5505/agri.2013.82612  

the comparision of effects intraoperative tramadol and ketamine usage for postoperative pain relief in patient with tonsillectomy

Çiğdem Sizer1, İnci Kara2, Ahmet Topal1, Jale Bengi Çelik2
1Department Of Anesthesiology And İntensive Care, Selcuk University Meram Medical Faculty, Konya, Turkey
2Department Of Anesthesiology And İntensive Care, Selcuk University Selcuklu Medical Faculty, Konya, Turkey

We aimed to compare effects of ketamine and tramadol administered intraoperatively on postoperative pain and analgesic demand in children undergoing tonsillectomy operations.
Ninety children undergoing tonsillectomy, aging 5-15 years old, ASA I - II admitted in this study. Cases were arranged in three groups and they were given stadardized general anaesthesia. After coagulation, ketamine 0,5 mg.kg-1 intravenously (iv) in ketamine group, 2 mg.kg-1 tramadol iv in tramadol group and serume physiologic iv in control group were given. Duration of anaesthesia, operation and stay in PACU were recorded. NRS and CHEOPS scales were used to assess postoperative pain. Paracetamol, 15 mg.kg-1, was given rectally in the first 6 hours (hrs) and orally over 6 hrs, if NRS greater than 3 and CHEOPS greater than 8 were assessed. All data were recorded concerning with the first, total dosage of analgesic and complications. within 24 hrs.
Demographic data, duration of anaesthesia, operation and stay in PACU were similar between groups (p>0.05). Number of patients required additive analgesic were higher in control group. No differences were found between tramadol and ketamine groups (p>0.05). The time additive analgesic given was earlier in control group (p<0.05), but similar in tramadol and ketamine groups (p>0.05). Paracetamol dosage was significantly higher in control group (p<0.05), but similar between tramadol and ketamine groups (p>0.05). Frequency of nausea and vomiting was found significantly higher in tramadol and ketamine groups (p<0.05).
Postoperative pain was effectively managed using 2 mg.kg-1 tramadol and 0,5 mg.kg-1 ketamine in pediatric tonsillectomies.

Keywords: postoperative pain, ketamine, tramadol, tonsillectomy


İntraoperatif tramadol ve ketaminin tonsillektomi uygulanan hastalarda postoperatif ağrı üzerine etkilerinin karşılaştırılması

Çiğdem Sizer1, İnci Kara2, Ahmet Topal1, Jale Bengi Çelik2
1Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Konya
2Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Konya

Çocukluk çağında sıklıkla uygulanan tonsillektomi operasyonlarında intraoperatif ketamin ve tramadol uygulamasının postoperatif ağrı ve analjezik ihtiyacı üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık.
Çalışmaya tonsillektomi operasyonu planlanan, 5-15 yaş arası, ASA I-II sınıfında 90 hasta alındı. Standart genel anestezi sonrası olgular üç gruba ayrıldı. Kanama kontrolü sırasında Ketamin grubuna 0,5 mg.kg-1 Ketamin, Tramadol grubuna 2 mg.kg-1 Tramadol ve Kontrol grubuna ise SF iv. olarak uygulandı. Anestezi ve operasyon süreleri ile derlenme odasında kalış zamanları kaydedildi. Postoperatif ağrı değerlendirmesinde NRS ve CHEOPS skalaları kullanıldı. NRS 3’den, CHEOPS 8’den büyük olduğunda; ilk 6 saatte rektal, sonrasında oral 15 mg.kg-1 parasetamol uygulandı. İlk analjezik zamanı, uygulanan toplam doz ve komplikasyonlar kaydedildi.
Olguların demografik verileri, anestezi ve operasyon süreleri ile derlenme odasında kalış süreleri istatiksel olarak benzerdi (p>0.05). Kontrol grubunda, Tramadol ve Ketamin grubuna göre ek analjezik gerektiren hasta sayısı anlamlı olarak yüksekti (p<0.05). Tramadol ve Ketamin grupları arasında ise fark bulunamadı (p>0.05). Ek analjezik verilme zamanı Kontrol grubunda Tramadol ve Ketamin gruplarına göre anlamlı olarak kısa bulunurken (p<0.05), Tramadol ve Ketamin gruplarında ek analjezik verilme süreleri benzer olarak hesaplandı (p>0.05). Ek analjezik olarak kullanılan parasetamol dozu kontrol grubunda Tramadol ve Ketamin grubuna göre anlamlı olarak fazla (p<0.05) iken, Tramadol ve Ketamin grubunda ise benzerdi (p>0.05). Tramadol ve Ketamin gruplarında kontrol grubuna göre bulantı-kusma anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05).
Pediatrik dönem tonsillektomi operasyonlarında 2 mg.kg-1 tramadol ve 0.5 mg.kg-1 ketamin uygulaması ile etkili postoperatif ağrı sağaltımı sağlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: postoperatif ağrı, ketamin, tramadol, tonsillektomi


Çiğdem Sizer, İnci Kara, Ahmet Topal, Jale Bengi Çelik. the comparision of effects intraoperative tramadol and ketamine usage for postoperative pain relief in patient with tonsillectomy. Ağrı. 2013; 25(2): 47-54

Corresponding Author: Jale Bengi Çelik, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar




   
Copyright © 2024 The Journal of The Turkish Society of Algology, All Rights Reserved.