ISSN : 1300-0012   E-ISSN 2458-9446 Home      |      Contact      |      TR
 
 
Volume: 36  Issue: 1   Year: 2023
  Neuropathic pain due to herpes zoster infection with atypical localization [Ağrı]
Ağrı. 2013; 25(4): 179-182 | DOI: 10.5505/agri.2013.47568  

Neuropathic pain due to herpes zoster infection with atypical localization

Özlem Sağır1, Sabri Özaslan2, Yücel Meriç1, İsmail Arslan1, Ahmet Köroğlu1
1Balikesir University Faculty Of Medicine, Department Of Anesthesiology And Reanimation, Balikesir/turkey
2Erpa Special Health Hospital, Denizli

Acute herpes zoster infection appears in the situation of depression of immune system and reactivation of varicella zoster virus which causes small pox. Pain and maculopapular lesion accompany clinical symptoms. Various pharmacological and invasive methods can be used for treatment. Efficient therapy is important for prevention of postherpetic neuralgia and cure of acute pain and dermatological lesions.
A 55 years old, 160 cm height and 65 kg weight female patient with complaints of severe pain, sensation of burning, tingling at the right hand and forearm was admitted to our pain department. The patient who was diagnosed as cervical hernia at an other medical center had a normal physical servical spine examination. Patient history and physical examination findings with acute herpes zoster infection was considered. Right stellate ganglion blockade for diagnosis and treatment was performed because of regressed and atypically located lesions and a visual analog scale score of 10. VAS score decreased 50 % at 9th min after block, VAS score at 2nd hour was 2. Antiviral, gabapentin, and tricyclic antidepressant treatment was started after stellat ganglion blockade and patient was discharged. After 3 months complaints dissapeared and drug doses were discreased and stopped.
In conclusion we think that stellate ganglion blockade can be useful in diagnosis, acute pain control, improving patient comfort and compatibility to drug therapy in atypically located herpes zoster

Keywords: Acute herpes zoster, stellate ganglion block, postherpetic neuralgia


Atipik yerleşimli herpes zoster enfeksiyonuna bağlı gelişen nöropatik ağrı

Özlem Sağır1, Sabri Özaslan2, Yücel Meriç1, İsmail Arslan1, Ahmet Köroğlu1
1Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Ad., Balıkesir
2Erpa Özel Sağlık Hastanesi, Denizli

Akut herpes zoster infeksiyonu; suçiçeği hastalığına neden olan varisella zoster virüsünün immun direncin baskılanması durumunda yeniden aktive olması sonucu ortaya çıkar. Klinik belirtilere, ağrı ve ciltte makülopapüler lezyonlar eşlik eder. Tedavisinde çeşitli farmakolojik ve girişimsel yöntemler uygulanmaktadır. Etkin tedavi, akut ağrı ve cilt lezyonlarının iyileşmesinde ve postherpetik nevralji gelişmesinin önlenmesinde önemlidir.
Elli beş yaşında, 160 cm boyunda, 65 kg ağırlığında bayan hasta, sağ ön kol ve elde şiddetli ağrı, yanma, karıncalanma ve kızarıklık şikayetleri ile polikliniğimize başvurdu. Başka bir merkezde servikal disk hernisi tanısıyla tedavi başlanan hastanın servikal muayenesi olağandı. Hastada öykü ve fizik muayene bulguları ile akut herpes zoster enfeksiyonu düşünüldü. Lezyonlarının gerilemiş ve atipik yerleşimli olması ve vizüel analog skala (VAS) değerinin 10 olması nedeniyle hem tanı, hem de tedavi amacıyla sağ stellat gangliyon bloğu uygulandı. Hastanın blok sonrası 9. dakikada VAS değeri %50 azaldı, bloktan 2 saat sonra VAS skoru 2 olarak değerlendirildi. Stellat ganglion bloğu sonrası antiviral, gabapentin ve trisiklik antidepresan ile tedaviye başlanarak evine taburcu edildi. Tedavinin 3. ayında herhangi bir şikayeti olmayan hastanın ilaç dozları azaltılarak kesildi.
Sonuç olarak, atipik yerleşimli herpes zosterin akut döneminde uyguladığımız stellat ganglion bloğunun hem ayırıcı tanı ve akut ağrı tedavisi, hem de hasta konforunu artırarak daha sonra uygulanacak ilaç tedavisine hasta uyumu ve etkinliğini artırmada faydalı olduğu kanaatindeyiz.

Anahtar Kelimeler: Akut herpes zoster, stellate ganglion bloğu, postherpetik nevralji


Özlem Sağır, Sabri Özaslan, Yücel Meriç, İsmail Arslan, Ahmet Köroğlu. Neuropathic pain due to herpes zoster infection with atypical localization. Ağrı. 2013; 25(4): 179-182

Corresponding Author: Özlem Sağır, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar




   
Copyright © 2024 The Journal of The Turkish Society of Algology, All Rights Reserved.