ISSN : 1300-0012   E-ISSN 2458-9446 Home      |      Contact      |      TR
 
 
Volume: 36  Issue: 2   Year: 2024
  The relationship between disability and depression, anxiety, and sleep quality in patients with coccydynia [Ağrı]
Ağrı. 2024; 36(1): 22-28 | DOI: 10.14744/agri.2023.23865  

The relationship between disability and depression, anxiety, and sleep quality in patients with coccydynia

Emel Güler1, Hanzade Aybüke Ünal2
1Division of Algology, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Sivas Cumhuriyet University, Sivas, Türkiye
2Department of Algology, Health Sciences University Dışkapı Research and Training Hospital, Ankara, Türkiye

Objectives: In this study, our aim was to investigate the relationship between sleep quality, anxiety, depression, and disability in patients with coccydynia.
Methods: This prospective cross-sectional study evaluated 60 patients diagnosed with coccydynia. Clinical and demographic characteristics of the patients were recorded. Outcome measures included the Visual Analogue Scale (VAS), Oswestry Disability Index (ODI), Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI), and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), which were analyzed.
Results: Depressive symptoms and anxiety were detected in 47 (78.3%) and 49 (81.6%) of the 60 patients, respectively. Additionally, 46 (76.7%) patients were identified as poor sleepers. Our results demonstrated a statistically significant positive correlation between the quality of sleep and anxiety and depressive symptoms scores (p<0.001); there was also a statistically weak positive correlation with disability index values.
Conclusion: Depressive symptoms, anxiety, and poor sleep quality are exacerbated by disability in coccydynia. While coccydynia has been previously associated with neurotic disorders, the mechanisms underlying poor sleep quality remain unclear.

Keywords: Anxiety, coccyx, depression, sleep quality.


Koksidinili hastalarda özürlülük ile depresyon, anksiyete ve uyku kalitesi ilişkisi

Emel Güler1, Hanzade Aybüke Ünal2
1Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Algoloji Bilim Dalı, Sivas, Türkiye
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Algoloji Bölümü, Ankara, Türkiye

Amaç: Bu çalışmada, koksikodinili hastalarda uyku kalitesi ile anksiyete, depresyon ve özürlülük arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Bu prospektif kesitsel çalışmada, koksikodini tanısı almış 60 hasta değerlendirildi. Hastaların klinik ve demografik özellikleri kayıt altına alındı. Görsel Analog Skala (VAS), Oswestry Özürlülük İndeksi (ODI), Beck Depresyon Envanteri (BDI), Beck Anksiyete Envanteri (BAI) ve Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PSQI) değerlendirme araçları kullanılarak hastalar değerlendirildi.
Bulgular: Koksidinili 60 hastanın 47’sinde (%78.3) depresif semptomlar ve 49’unda (%81.6) anksiyete tespit edildi. Ayrıca, 46 hasta (%76.7) düşük uyku kalitesine sahipti. Uyku kalitesi ile anksiyete ve depresif semptomlar arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif bir ilişki bulundu (p<0.001); özürlülük indeksi değerleri ile ise istatistiksel olarak zayıf pozitif bir korelasyon saptandı.
Sonuç: Koksidinili hastalarda özürlülük arttıkça depresif semptomlar, anksiyete ve düşük uyku kalitesi de artmaktadır. Koksikodini daha önce nevrotik bozukluklarla ilişkilendirilmiş olsa da, düşük uyku kalitesine yol açan mekanizmalar net değildir.

Anahtar Kelimeler: Anksiyete, depresyon, koksiks, uyku kalitesi.


Emel Güler, Hanzade Aybüke Ünal. The relationship between disability and depression, anxiety, and sleep quality in patients with coccydynia. Ağrı. 2024; 36(1): 22-28

Corresponding Author: Emel Güler, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar




   
Copyright © 2024 The Journal of The Turkish Society of Algology, All Rights Reserved.