ISSN : 1300-0012   E-ISSN 2458-9446 Home      |      Contact      |      TR
 
 
Volume: 36  Issue: 1   Year: 2023
  Transforaminal epidural steroid injection and infraneural approach [Ağrı]
Ağrı. 2019; 31(2): 104-106 | DOI: 10.5505/agri.2017.26097  

Transforaminal epidural steroid injection and infraneural approach

Tulin Arici, Mustafa Kurçaloğlu, Can Eyıgor, Meltem Uyar
Department of Anesthesiology and Reanimation, Pain Clinic, Ege University, Izmir, Turkey

Transforaminal epidural steroid injections are a common intervention in the treatment of radicular pain. Complications are rare, but can be catastrophic. One of the potentially devastating complications is occlusion of the artery of Adamkiewicz (AKA). This report is a description of an approach to avoid the complication of injury to the AKA related to transforaminal epidural injection. A 71-year-old male patient presented at the clinic with radiculopathy secondary to lumbar disc hernia. A transforaminal epidural steroid injection was planned. After a radiocontrast injection, vascular filling was detected. The needle was repositioned and an inferior entrance to the epidural space was used. No vascularity was seen and dexamethasone was administered to the patient. A transforaminal epidural steroid injection is an effective interventional treatment for radicular pain, but it requires careful attention due to the possible complications. The AKA was located in the upper half of the foramen. Keeping the wide variation in the anatomy of the AKA in mind is very important in order to prevent spinal cord ischemia.

Keywords: Artery of Adamkiewicz, infraneural approach; spinal cord ischemia; transforaminal epidural injection.


Transforaminal epidural steroid enjeksiyonu ve infranöral yaklaşım

Tulin Arici, Mustafa Kurçaloğlu, Can Eyıgor, Meltem Uyar
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, Ağrı Bilim Dalı,İzmir

Transforaminal epidural steroid enjeksiyonu radiküler ağrı tedavisi için kullanılan yaygın bir girişimdir. Komplikasyonları nadir fakat katastrofiktir. En nadir katastrofik komplikasyonlarından biri Adamkiewicz arter (AKA) oklüzyonu ile ilgilidir. Bu sunumda transforaminal epidural steroid enjeksiyonu ile ilişkili AKA injurisinden kaçınmak için uyguladığımız yaklaşımı sunduk. 71 yaşında erkek hasta kliniğimize lomber disk hernisine bağlı radikülopati ile başvurdu. Hastaya transforaminal steroid enjeksiyonu planlandı. Radyokontrast enjeksiyonu sonrasında vasküler dolum görüldü. Bunun üzerine iğneye yeniden pozisyon verilerek epidural alana ulaşmak için inferior giriş uygulandı. Vasküler yayılım görülmedi ve dexametazon enjekte edildi. Transforaminal epidural enjeksiyon radiküler ağrı için efektif bir girişimsel ağrı tedavisidir. Fakat muhtemel katastrofik komplikasyonlar nedeniyle dikkatli olmayı gerektirir. AKA büyük oranda foramenin üst yarısında lokalizedir. Spinal kord iskemisini önlemek için AKA’nın çok geniş bir anatomik varyasyona sahip olduğunu akılda bulundurmak çok önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Adamkiewicz arteri, infranöral yaklaşım, spinal kord iskemisi; transforaminal epidural enjeksiyon.


Tulin Arici, Mustafa Kurçaloğlu, Can Eyıgor, Meltem Uyar. Transforaminal epidural steroid injection and infraneural approach. Ağrı. 2019; 31(2): 104-106

Corresponding Author: Tulin Arici, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar




   
Copyright © 2024 The Journal of The Turkish Society of Algology, All Rights Reserved.